Googlen tekoäly eli Google Home julkaisiin Yhdysvalloissa lokakuussa 2016, mutta Suomeen laitetta ei vielä virallisesti ole saatu myyntiin. Laite kuitenkin toimii Suomessa mainiosti, jos englanninkielestä ei koe itselleen ongelmaa ja uskaltaan sen itselleen tilata ulkomailta. Tällä hetkellä laitteista on saatavilla Google Homen lisäksi Google Home Mini sekä laadukkaampaa äänentoistoa kaapaaville Google Home Max. Erot laitteiden välillä ovat hinnassa sekä äänenlaadussa.
Google Home on siis kohtalaisen yksinkertainen laite, joka sisältää mikrofonin, kauittimen sekä internetyhteyden. Älykkönä laitteessa toimii Android-puhelimista tuttu Google Assistant, jolle voi puhekomentoja käskytellä. Varsinainen älytoiminta tapahtuu pilvessä, josta data palautuu laitteeseen käsiteltynä ja toiminnot suoritetaan paikallisesti.

Asennus
Laitteen asennus on helppoa ja hoituu lähes itsestään. Vaatimuksena on kotoa löytyvä langaton lähiverkko sekä älypuhelin tai tabletti, jolla laitteen ensiasennus (sekä jatkossa hallinointi) suoritetaan. Paketissa laitteen lisäksi on ainoastaan virtajohto eli suomalainen pistokeadapteri tarvitaan toistaiseksi, sillä europpaalaista mallia ei ole vielä saataville. Pistokeadapterin saa noin 10€ hintaan lähes jokaisesta elektroniikkakaupasta tai suuremmasta marketista. Älypuhelimen sovelluskaupasta (iOS ja Android) löytyy ilmainen Google Home -sovellus, jolla asennus suoritetaan.
Käyttökokemuksia
Mikäli englanninkielen taito on hallussa, käyttö on vaivatonta. Google Homen huomion saa sanomalla (joskus huutamalla) “Hey Google” tai “Ok Google”, jonka jälkeen voit komentosi sanoa. Esimerkiksi “Hey Google, turn on lights” toimii hienosti ja mikäli käytössäsi on yhteensopivat älyvalot (esim. Philips Hue), laite tekee niin kuin olettaa voisi. Laite kertoo vielä komennon jälkeen raportin eli esimerkkitapauksessa (“Ok, all the lights are on”). Käyttö on helppoa ja kuka tahansa oppii sen kanssa toiminaan ilman minkäänlaista tekniikkaosaamista.

Suurin käytännön hyöty laitteesta on ehdottomasti tällä hetkellä kodin muiden älylaitteiden käskyttäminen. Laitteelle on olemassa yhteensopivia älypistokkeita, sälekaihdinmoottoreita, autotallinovenavaajia, älylukkoja, valvontakameroita, älyvaloja ja vaikka mitä ja lisää on tulossa koko ajan, todennäköisesti jo ensi viikolla CES 2018 messuilla. Googlen oma Chromecast (saatavilla Suomessa) on näppärä pikkulaite Google Homen rinnalle. Voit Google Homelle esimerkiksi sanoa, että soittaa Youtubesta jonkin tietyn videon olohuoneen television kautta tai esimerkiksi etsii Spotifystä joululauluja ja soittaa ne olohuoneen vahvistimen kautta. Homessa itsesään on tuki myös Spotifylle ja laitteen oma pieni kaiutin onkin yllättävän hyvä taustamusiikkia varten, joskaan ei toki korvaa täyttä hifisettiä. Äänenlaatu on parasta Max-versiossa, mutta jo Minin kauitin tuottaa yllättävän voimakasta ääntä, mikä riittää aivan mainiosta tekoälytoimintoihin.
Älykotitoimintojen lisäksi laite voi toimia myös ajastimena tai herätyskellona tai vaikka kertoa sinulle uusimmat uutiset. Se osaa vastata kysymyksiin varsin näppärästi ja laitetta onkin käytetty “kilauta kaverille” -tyyppisenä apurina peli-illoissa. Laite sisältään noin 50 erilaista peliä (mm. erilaisia tietovisoja), se osaa kertoa sinulle tarinoita (Google tekee yhteistyötä Disneyn kanssa) tai vaikka beatboxata.
Aivan kaikki ominaisuudet eivät Suomessa kuitenkaan toimi. Esimerkiksi yhdysvalloissa laitteella voi soittaa nykyisin ilmaisia puheluita, tilata pizzaa lähimmistä pitseriasta ynnä muuta. Suomessa interaktiot vastaavalla tavalla ympäriöstön kanssa (esim. kaupat, ravintolat) ei vielä onnistu. Toki laitteelta voi kysyä lähimmän ravintolan osoitetta tai puhelinnumeroa ja sen toki osaa toimittaa.
Suurimmat ongelmat käytössä on ympäristön hälyäänet, joka luonnollisesti rajoittavat laitteen toimintaa. Esimerkiksi musiikin kuuntelu kohtalaisen kovalla estää komentojen suorittamisen etäältä, samoin kuin illanistujaisten voimakkaampi puheensorina. Toisaalta mikrofoni on erittäin herkkä ja esimerkiksi normaalilla puheäänellä noin 10m päästä laite tunnistaa komennot pääosin varsin hienosti hiljaisessa ympäristössä.

Yhteenveto
Laitetta voi lämpimästi suositella myös suomalaiseen käyttöön, mikäli kotoasi löytyy tai olet aikeissa hankkia muita yhteensopivia älylaitteita. Ilman muuta laitteistoa, laitteen hyöty jää varsin vähäiseksi ja lähinnä leluksi. Googlen älytoiminta tapahtuu pilvessä, joten voisi olettaa laitteen käyttöiän olevan jo tällaisenaan varsin pitkälle tulevaisuuteen taattua eikä itse laitteeseen juuri lisätoivottavaa ole. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä mini-version saa Suomeen kuljetettuna noin 50 euron hintaan Ebaysta ja riittääkin mainiosti älykodin ohjaamiseen.
Hyvää
- Helppokäyttöinen
- Nopeus
- Laaja tuki muille älylaitteille
- Jatkuvasti lisäominaisuuksia päivitysten kautta
- Edullinen (Google Home Mini ja alkuperäinen Google Home)
Huonoa
- Osa toiminnoista ei toimi tällä hetkellä Suomessa
- Toiminta meluisassa ympäristössä
Tervehdys,
Mielenkiintoinen artikkeli. Painiskelen oman laitteistoni seuraavanlaisen ongelman kanssa. Minulla on saksasta tilattu google home mini. Kun yhdistän chromecastin home sovellukseen, chromecast näkyy yhdistettynä laitteessa, mutta äänikomennon antaessa kaiutin vastaa ettei chromecastia ole yhdistetty. Sama ongelma ikean älyvalojen kanssa. Osaisitko auttaa tässä.?
Yst.t.
Kristian