Ennen vanhaan eli vuosi kaksi sitten piti jokainen kodin LED-lamppu päivittää erikseen älykkääksi, jotta niitä pystyi järkevästi hallinnoimaan zigbee-verkon kautta. Hiljalleen onneksi kehitystä on tapahtunut ja vastaavan toiminnallisuuden hoitaa nykyään pelkän valokatkaisimen vaihtaminen älykkääksi. Erinomainen ratkaisu, mikäli valojen himmennys ja on/off -kytkentä on tarpeen eikä koe tarvetta värivaloille.
Aikaisemmin ongelmana ollut myös älykytkinten erottuminen asunnon natiivikytkimistä sekä valaistuksen sekoaminen, mikäli joku erehtyy natiivikatkaisimesta pamauttamaan valot pimeäksi. Zigbee-kytkin normaalin valokytkimen sisään ratkaisee ongelman.
Tuotteita on useampia jo markkinoilla, mutta esimerkiksi SÄVY Zigbee LED-himmennin hoitaa homman hyvin ja integroitui (sähkömiehen avustuksella) kohtalaisen helposti osaksi ABB Jussi katkaisijaa. Ulkoisesti laite ei eroa perinteisestä valokatkaisimesta. Natiivikäyttö sujuu kuten normaalistikin ja nyt kerrankin yhteiskäyttö kytkimen ja esimerkiksi valaistuksen mobiilisovelluksen kanssa pelittää suuremmitta ongelmitta.
Asennuksen jälkeen paritus Philips HUE -siltaan onnistui varsin kivuttomasti, kunhan malttoi lukea käyttöohjeen. Tämän jälkeen katkaisimen käyttö onnistuu Huen mobiilisovelluksesta kuten minkä tahansa älyvalaisimen sekä esimerkiksi Home Assistantin kautta. Natiivikytkimen käyttäminen ei estä sovelluksen käyttöä.
Valojen tila ei ikävä kyllä päivity realiaikaisesti Hue-sovellukseen mikäli säätöä on seinänupissa tehty eli sovelluksessa valaisin saattaa näyttää olevan päällä vaikka seinästä ne on sammutettu. Käyttö kuitenkin onnistuu, mutta tällöin täytyy sovelluksesta myös valaisin ensin sammuttaa toisin sanoen yksi turha klikkaus enemmän. Suurin etu kuitenkin on siinä, että valaisinta ylipäänsä pystyy käyttämään natiivisti ja älykkäästi samanaikaisesti, mutta täydellinen järjestelmä ei vielä ole.

Vaikka hintaa kytkimillä kohtalaisesti onkin, tulee tuotteesta verrattaen kuitenkin säästöä mikäli kytkimeen on liitettynä muutamakin valaisin. Vahva suositus tässä vaiheessa vastaavanlaisista laitteista ja tarve olisi ollut jo aikaisemmin… ennen kuin kaikki LED-polttimot asunnossa jo ehti vaihtamaan Zigbee-valaisimiksi.
Tämä menee kyllä ehdottomasti testiin! Itsellä ainoa syy joka on jarruttanut kunnollisen älyvalaistuksen rakentamista on ollut se että haluaisin korvata itse seinäkytkimen jollakin joka sisältää sekä älyn että mahdollisuuden käyttää perinteistä kytkintä. Eli juuri tällaisella!
Pari kysymystä heräsi jotka kiinnostaisi tietää:
1. Miten sovellus reagoi jos perinteistä kytkintä käyttää? Eli päivittyykö esim. valojen sammutus kytkimellä sovellukseen? Tai valojen himmentäminen?
2. Onko tuo pyöritettävä himmennin samanlainen kuin perinteisessä mallissa, eli onko siinä stopparit reunoissa? Jos valot on asetettu kirkkaimmalle kytkimestä ja niitä himmentää sovelluksesta niin välähtääkö valo täysin kirkkaalle kun kytkintä hipaisee seuraavan kerran? Vai jatkuuko säätö sulavasti riippumatta onko säätöä tehty sovelluksella tai kytkimellä?
Hei! Kiitos kommentistasi ja erittäin hyviä nostoja ja tarkennuksia! Lisäsin tarkennukset myös artikkeliin.
1) Sovellukseen ikävä kyllä valojen tila ei päivity realiaikaisesti jos valokatkaisijaa käyttää. Molempien käyttö kuitenkin onnistuu samaan aikaan, mikä on etu aikaisempiin systeemeihin nähden, mutta täydellinen tämä ei vielä ole. Toisin sanoen jos valot menee katkaisemaan seinästä, näkyy Hue-sovelluksessa ne vielä olevan päällä, jolloin ne joutuu sovelluksesta sammuttamaan ja laittamaan päälle, jos valoa haluaa. Yksi turha vaihe tässä tulee tehtyä. Suurin etu kuitenkin on, että nyt yhteiskäyttö sentään onnistuu ja meillä asunnossa pääasiallisesti valoja ohjataan zigbee-verkon kautta (Google Assistant, Home-Assistant ja Hue). Myöskään himmennysaste ei päivity suoraan sovellukseen.
2) Stoppereita ei tässä mallissa ole, mutta varsin helposti ne tuohon voinee itse rakentaa, jos sellaista kaipaa. Min-max säädöt löytyy himmentimestä, mutta varsinainen säätönuppi on vapaa pyörimään. Valojen säätö jatkuu sulavasti seinäkytkimellä riippumatta siitä onko säätöä tehtyä sovelluksella eli ei heitä tuota kirkkaimmaille. Huen suuntaan himmennysaste ei kuitenkaan päivity realiajassa ja sen kanssa tuota välähdystä saattaa tulla.