Asunnossamme on nyt parin vuoden ajan ollut Tadon lattialämmitystermostatti ohjaamassa alakerran vesikiertoista lattialämmitystä sekä nyt uudempana tulokkaana kaksi Tadon patteritermostaattia molemmissa makuuhuoneissa yläkerrassa. Lisäksi patteritermostaatteihin yhdistettiin erilliset huonekohtaiset lämpömittarit, jotta lämpötilan säätö sujuu mahdollisimman järkevästi varsinaiseen huoneen oleskelutilaan peilaten.
Varsinaiset termostaattien asennukset jätettiin rakennusalan ammattilaisille. Patteritermostaattien asennus onnistuu varmasti itsekin, mutta meillä jouduttiin tätä varten vaihtamaan epäyhteensopivat Oraksen venttiilit Danfossin venttiileihin, joten apuna käytettiin putkimiestä.
Järjestelmä vaatii Tado Bridgen, joka yhdistää Tado-laitteet lähiverkkoon. Silta tulee älytermostaatin mukana, mutta pattereita varten tämä tulee ostaa erikseen, mikäli ei tätä kotoa valmiiksi löydy.
Tado sovelluksella asunnon lämpötilaa voidaan ohjata etänä internetin välityksellä. Systeemi lupaa myös älykästä lämmityksen säätöä riippuen asukkaiden sijainnista asuntoon nähden. Geolokaatioperusteinen lämmityksen säätö toimiikin varsin hyvin, mutta kannattaa huolehtia, että jokaisella asunnon asukkaalla on kännykässään Tado-sovellus, jotta ei tarvitse palella kotona isännän ollessa töissä… Järjestelmä tunnistaa myös avoimen ikkunan ja sammuttaa lämmityksen sen perusteella sekä lisäksi luvataan jonkinlaista säätietoihin perustuvaa automatiikka, jonka luonne omassa käytännössä jäi hieman huomaamattomaksi. Oleellisimmat hyödyt tulevat ajastuksista ja sijaintiin perustuvasta automatiikasta.
Vesikiertoisen lattialämmityksen säätö onnistuu helposti, mutta mitään kovin ihmeellistä käyttökokemusta tuosta ei saa lämpötilan vaihteluiden osalta vesikiertoisen lattialämmityksen viiveen vuoksi. Kovin aktiivisesti lämpötilaa ei meillä täten ole syytä (eikä myöskään tarvetta) renkata. Sähköisellä lattialämmityksellä todennäköisesti saadaan aikaan vielä lisää käyttömukavuutta. Patteritermostaattien osalta lämpötilan säätö on hieman nopeampaa ja selkeä etu aikaisempaan 1-6 asteikkoiseen termostaattiin nähden, jolla makuuhuoneet olivat herkästi liian kuumia tai kylmiä varsinkin keväällä ja syksyisin ulkolämpötilojen suuren vaihtelun vuoksi.
Parasta sovelluksessa kuitenkin on ajastukset, jolla voidaan lämpötilaa nostaa esimerkiksi aamua kohden lähelle heräämisaikaa ja vastaavasti viilentää nukkumaan mennessä. Jonkinlaista rahallista säästöäkin Tado lupaa järjestelmällä, mutta meillä kerrostaloasunnossa tämä ei ole suoraan meille konkretisoitunut. Vastaavasti ajastukset toimivat hienosti patteritermosaatteilla.

Esimerkkinä pari vuotta sitten teimme parin viikon lomamatkan kevättalvella, jonka aikana Tado laski automaattisesti alakerran lämpötilaa noin 16 asteeseen lopulta ja kun saavuimme kotiin takaisin, lämpötila oli noin 20 asteen nurkilla. Nyt elokuussa lämpötilat laskevat noin asteen verran 20,8 asteesta 19,8 asteeseen työpäivän aikana (kuva 2).


Yleisesti olemme tyytyväisiä järjestelmään, mikä ainakin meillä lisää asumismukavuutta. Erityisesti patteritermostaatteja voimme suositella makuuhuoneeseen, jolla hyöty on erittäin konkreettinen meidän asunnossa aikaisempaan nähden. Omakotitalossa lattialämmitystermostaatin hyödyt todennäköisesti ovat vielä selkeämmät potentiaalisen lämmityskustannusten laskun myötä.
Hyvää
- Erityisesti nukkumismukavuus paranee ajastusten myötä
- Lämmityskustannusten ja energian kulutuksen säästö
- Integraatiot Home-Assistant, Homekit ja Google Home -järjestelmiin
- Helppo etäohjaus ja hyvin suunniteltu sovellus
- Vakaa. Ei ongelmia käytössä lainkaan muutaman vuoden kokemuksella.
Huonoa
- Toivoisin lisää tekoälypohjaista oppimista asunnon lämmitykseen
- Laitteeseen integroitu precence detection vähentäisi riippuvuutta kännykän geolokaatiotiedosta
- Avoimen ikkunan havaitseminen vaikuttaa epävarmalta